CRUISE APPLICATION | SAFETY

Για να μπορέσετε να χρησιμοποιήσετε την εφαρμογή CRUISE APPLICATION | SAFETY, παρακαλούμε συμπληρώστε τη φόρμα ενδιαφέροντος. Εάν έχετε ήδη εγγραφεί, παρακαλούμε συνδεθείτε ΕΔΩ.

Για να μπορέσετε να χρησιμοποιήσετε την εφαρμογή CRUISE APPLICATION | SAFETY, παρακαλούμε συμπληρώστε τη φόρμα ενδιαφέροντος. Εάν έχετε ήδη εγγραφεί, παρακαλούμε συνδεθείτε ΕΔΩ.

Για να μπορέσετε να χρησιμοποιήσετε την εφαρμογή CRUISE APPLICATION | SAFETY, παρακαλούμε συμπληρώστε τη φόρμα ενδιαφέροντος. Εάν έχετε ήδη εγγραφεί, παρακαλούμε συνδεθείτε ΕΔΩ.

Περιγραφή

Με βάση τον κανονισμό SOLAS (Safety Οf Life at Sea) του ΙΜΟ (International Maritime Organization), όλα τα κρουαζιερόπλοια ή επιβατικά πλοία, υποχρεούνται να παρέχουν στους επιβάτες απλές οδηγίες σχετικά με την ασφάλεια και τον χειρισμό καταστάσεων έκτακτης ανάγκης. Οι πληροφορίες εκκένωσης προβάλλονται κυρίως με στατικά μέσα και συγκεκριμένα με έντυπα φυλλάδια ασφαλείας, τα οποία αναρτώνται σε όλο το πλοίο σε καμπίνες και τοίχους των διαδρόμων/ κοινόχρηστων χώρων.

Δεδομένου πως τα μεγάλα επιβατηγά πλοία αποτελούνται από πολύπλοκες υποδομές με μεγάλο αριθμό καταστρωμάτων/ κοινόχρηστων χώρων, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης δύναται να προκύψουν δυσκολίες κατά την προσπάθεια εύρεση διαδρομής εκκένωσης, γεγονός που επιδεινώνεται περαιτέρω και από το μεγάλο όγκο επιβατών, συμπεριλαμβανομένου του πληρώματος. Επιπλέον η κατάσταση του πλοίου κατά τη διάρκεια έκτακτης ανάγκης αλλάζει διαρκώς και τα σημερινά στατικά μέσα και φυλλάδια, δεν μπορούν να καλύψουν επαρκώς τη δυναμική εξέλιξη της κατάστασης του πλοίου.

Στο πλαίσιο αυτό και για την ενίσχυση της ασφάλειας επί των επιβατικών πλοίων/ κρουαζιερόπλοιων, αναπτύχθηκε η εφαρμογή Cruise SafetyApp για κινητά τηλέφωνα και για χρήση της από τους επιβάτες. Η εφαρμογή σε κρίσιμες καταστάσεις υποστηρίζει τη διαδικασία εκκένωσης, προσφέροντας δυναμικές οδηγίες για την ασφαλή μετακίνηση τους προς τους σταθμούς συγκέντρωσης (muster stations), με βάση την εκάστοτε θέση τους στο πλοίο, ενώ σε συνθήκες καθημερινής λειτουργίας βοηθά τους επιβάτες να μετακινηθούν – πλοηγηθούν στο πλοίο, προσφέροντάς τους χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με σημεία ενδιαφέροντος (POIs – Points Of Interest) και δυνατότητες, επιλογές που τους προσφέρονται.

Η εφαρμογή θα είναι διαθέσιμη προς όλους τους επιβάτες/ χρήστες έξυπνων κινητών, κατά την είσοδο τους στο χώρο του πλοίου και θα παρέχεται χωρίς καμία επιπλέον χρέωση.

Τύπος Αποτελέσματος

Εφαρμογή κινητού

Περιγραφή

Η πλατφόρμα SafetyApp αποτελεί μια καινοτόμα εφαρμογή κινητού, που παρέχει δυναμική και εξατομικευμένη οπτική πλοήγηση στις προσδιοριζόμενες ασφαλείς εξόδους, σταθμούς συγκέντρωσης για κάθε επιβάτη, με βάση την τοποθεσία του σε πραγματικό χρόνο, διευκολύνοντας την εξοικείωση των επιβατών με τους χώρους του πλοίου και τις οδηγίες ασφαλείας.

Τεχνολογίες αιχμής

Ανάπτυξη πλατφόρμας

Η υλοποίηση της εφαρμογής (Front End), έγινε με τη βοήθεια διαλειτουργικού (cross platform) περιβάλλοντος ανάπτυξης (Ionic Framework), που επιτρέπει την ανάπτυξη εφαρμογών με κοινή βάση κώδικα για όλα τα smartphones (iOS και Android) – εν συνεχεία παράγεται native εφαρμογή που είναι διαθέσιμη για τα App Stores (Apple, Google αντίστοιχα). Παράλληλα για την ανάπτυξη του διαχειριστικού δεδομένων της πλατφόρμας (Back End) χρησιμοποιήθηκε Java (Java Spring Boot framework), ενώ η Βάση Δεδομένων έχει αναπτυχθεί σε PostgreSQL, ώστε να καλύψει τις ανάγκες της πλατφόρμας.

Εντοπισμός θέσης σε εσωτερικό χώρο

Για τον εντοπισμό της θέσης των επιβατών (ιδιαίτερα στους εσωτερικούς χώρους) και την καθοδήγηση τους εντός του πλοίου, χρησιμοποιούνται εξειδικευμένες συσκευές-πομποί (BLE beacons), που χρησιμοποιούν την τεχνολογία χαμηλής ενέργειας Bluetooth (BLE) για την επικοινωνία τους με το κινητό τηλέφωνο των επιβατών και τον αυτόματο προσδιορισμό της θέσης τους. Τα beacons μπορούν εύκολα να τοποθετηθούν σε οποιοδήποτε χώρο, προσφέροντας δυνατότητα αλληλεπίδρασης με κινητές συσκευές σε απόσταση έως 150m.  

Σχεδιασμός εφαρμογής

Ο σχεδιασμός της εφαρμογής ακολούθησε σύγχρονη προσέγγιση, προσφέροντας μια φιλική προς το χρήστη διεπαφή, χωρίς να απαιτούνται ιδιαίτερες γνώσεις ή εμπειρία για την χρήση από οποιονδήποτε χρήστη. Η χρωματική παλέτα που χρησιμοποιήθηκε είναι ευχάριστη και ξεκούραστη, με τις απαραίτητες χρωματικές αντιθέσεις, ώστε να αναδεικνύεται το κείμενο και οι εικόνες. Η εφαρμογή έχει δυνατότητα υποστήριξης πολυγλωσσικού περιεχομένου (π.χ. GR, EN), ανάλογα με τις εκάστοτε απαιτήσεις.

Χρήστες εφαρμογής

Την εφαρμογή χρησιμοποιούν επιβάτες πλοίων/ κρουαζιερόπλοιων ως ψηφιακό υποκατάστατο του φυλλαδίου ασφάλειας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης/ εκκένωσης, αλλά και στην καθημερινότητα τους στο πλοίο ως έναν ψηφιακό βοηθό ("digital concierge"), που τους πληροφορεί για δραστηριότητες, προσφορές, πραγματοποιεί κρατήσεις για θεάματα, τους πλοηγεί σε POIs κλπ.

Τομείς Οικονομίας

Τριτογενής τομέας

Τρόπος Φιλοξενίας

Cloud infrastructure Τοπική εγκατάσταση

 

Διάγραμμα Αρχιτεκτονικής Πλατφόρμας

Αρχιτεκτονική εφαρμογής (Front end)

Αρχιτεκτονική εφαρμογής (Back end)

Η διασύνδεση της πλατφόρμας SafetyApp με εξωτερική εφαρμογή (MapBox) επιτρέπει μέσω εξειδικευμένου API την αποθήκευση και προβολή των χαρτών του πλοίου στο mobile app. Επίσης η ολοκλήρωση της πλατφόρμας με έτερη εξωτερική εφαρμογή (oneSignal), παρέχει δυνατότητα προώθησης ειδοποιήσεων (push notifications) στους χρήστες σε περίπτωση ανάγκης για την κατάσταση του πλοίου.

Καινοτομία λύσης

Η λύση SafetyApp σε συμφωνία με τις απαιτήσεις ασφάλειας σε επιβατικά πλοία/ κρουαζιερόπλοια, προσφέρει μια ολοκληρωμένη εφαρμογή στους επιβάτες για την υποστήριξη τους σε περίπτωση ανάγκης, αλλά και στην καθημερινότητα τους στο πλοίο.  Το SafetyApp αποτελεί (κατ’ ελάχιστο) ένα ψηφιακό υποκατάστατο του φυλλαδίου ασφάλειας επιβατών, αντίστοιχο με αυτό που αναρτάται σε διάφορα σημεία του πλοίου. Οι επιβάτες μπορούν να ελέγξουν τη θέση τους στο πλοίο ανά πάσα στιγμή στην εφαρμογή για κινητά και να χρησιμοποιήσουν την οπτική πλοήγηση βάσει χάρτη για να ακολουθήσουν την κατάλληλη, ασφαλέστερη διαδρομή εκκένωσης κατά τη διάρκεια ενός σεναρίου εκκένωσης. Σε όλη τη διάρκεια του σεναρίου, η εφαρμογή καθοδηγεί το χρήστη, σημείο προς σημείο προς την υποδεικνυόμενη έξοδο εκκένωσης, παρέχοντας ταυτόχρονα οπτικό και γραπτό μήνυμα στην οθόνη .

Παράλληλα, η εφαρμογή και συγκεκριμένα οι λειτουργίες Back End της εφαρμογής επιτρέπουν υψηλό βαθμό επιχειρησιακής επίγνωσης σε περιπτώσεις επειγουσών καταστάσεων. Συγκεκριμένα μέσω της αλληλεπίδρασης με την εφαρμογή οι επιβάτες συμμετέχουν στη συλλογή πληροφοριών, στην αποστολή & λήψη ειδοποιήσεων & στον εντοπισμό της θέσης τους στο εσωτερικό του πλοίου, προσφέροντας με τον τρόπο αυτό πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για το τι συμβαίνει στο σκάφος - «συμμετοχική συλλογή δεδομένων» (“Participatory Sensing” ή “Crowd-sourced Awareness”).

Επίσης, με δεδομένο ότι ο εντοπισμός της θέσης των επιβατών είναι πρακτικά αδύνατος στο εσωτερικό του πλοίου με χρήση GPS, έχει προδιαγραφεί και υλοποιείται ο εντοπισμός με τρεις διαφορετικές εναλλακτικές μεθόδους:

  1. Αυτόματος προσδιορισμός θέσης μέσω των ανεπτυγμένων στους κοινόχρηστους χώρους πομπών BLE beacons
  2. Χειροκίνητη υπόδειξη στο χάρτη της θέσης του επιβάτη
  3. Ημι-αυτόματος εντοπισμός με σάρωση των κωδικών QR που βρίσκονται αναρτημένα/ τυπωμένα σε σημεία του πλοίου

Εναλλακτικές μέθοδοι εντοπισμού και υπόδειξης θέσης

Καινοτόμες Τεχνολογίες

ΙοΤ Cloud computing BLE beacons technology

Ωριμότητα λύσης

Με βάση την κλίμακα τεχνολογικής ωριμότητας (TRL – Technology Readiness Level) με τιμές από TRL 1 έως TRL 9, η πλατφόρμα Gruise SafetyApp βρίσκεται στο επίπεδο TRL 9.

Παρεχόμενες Υπηρεσίες

Η εφαρμογή περιλαμβάνει ιδιαίτερα δυναμικό περιεχόμενο προσφέροντας:

  • Προβολή χάρτη του πλοίου (κατόψεις χώρων πλοίου), με αναφορά στα σημεία ενδιαφέροντος (POIs) (π.χ. καταστήματα, εστιατόρια), καθώς και πληροφορίες για σημεία συγκέντρωσης (muster stations) σε περίπτωση εκκένωσης
  • Προβολή της θέσης του χρήστη στο χάρτη του πλοίου και δυνατότητα πλοήγησης του προς σημεία ενδιαφέροντος
  • Ενημέρωση του χρήστη για την κατάσταση στο πλοίο μέσω ειδοποιήσεων (Push notifications) σε περίπτωση ανάγκης
  • Πλοήγηση του χρήστη σε πραγματικό χρόνο προς το πλησιέστερο muster station μέσω ασφαλούς διαδρομής και με βάση την θέση του και την τρέχουσα κατάσταση στο πλοίο
  • Δυνατότητα συνομιλίας με γραπτά μηνύματα μεταξύ ομάδων ατόμων (μέλη της οικογένειας ή συνοδούς που συνταξιδεύουν), για να είναι δυνατή η άμεση επικοινωνία ακόμη και χωρίς κάλυψη κινητής τηλεφωνίας 4G/5G (μέσω διασύνδεσης με εμπορικό σύστημα π.χ. Oracle Fidelio)
  • Δυνατότητα επιβάτη να ζητήσει βοήθεια με επιλογή κουμπιού στην εφαρμογή «Αίτημα για βοήθεια» («Request assistance») σε περίπτωση που έχει τραυματιστεί ή βρίσκεται σε κίνδυνο
  • Καταγραφή επειγουσών επαφών (emergency contacts) και με απάντηση σε σειρά ερωτημάτων για προσδιορισμό της φύσης του προβλήματος, δυνατότητα επικοινωνίας με το ιατρείο του πλοίου
  • Οδηγίες χρήσης σωσιβίου (how to wear your lifejacket)
  • Πληροφορίες ασφαλείας (survivor kit), που περιλαμβάνει ένα εύχρηστο οδηγό για την προβολή ενός ελάχιστου σετ οδηγιών για την αντιμετώπιση κρίσιμων περιστατικών ασφάλειας
  • Σχέδια δράσης (action plans), στα οποία εξηγούνται αναμενόμενες διαδικασίες αντίδρασης σε περίπτωση ανάγκης (π.χ. φωτιά, άνθρωπος στην θάλασσα, εκκένωση, τραυματισμός, καιρικές συνθήκες κλπ).

Δεν περιλαμβάνεται η προμήθεια εξοπλισμού και οι υπηρεσίες εγκατάστασης.

Ενδεικτικές οθόνες εφαρμογής

Βασικές πληροφορίες εφαρμογής

Οθόνη επικοινωνίας σε περίπτωση ανάγκης

Τρέχουσα θέση χρήστη & οδηγίες πλοήγησης

Χρήση εφαρμογής για πλοήγηση μεταξύ ορόφων

Άφιξη στον προορισμό

Περιγραφή

Με βάση τον κανονισμό SOLAS (Safety Οf Life at Sea) του ΙΜΟ (International Maritime Organization), όλα τα κρουαζιερόπλοια ή επιβατικά πλοία, υποχρεούνται να παρέχουν στους επιβάτες απλές οδηγίες σχετικά με την ασφάλεια και τον χειρισμό καταστάσεων έκτακτης ανάγκης. Οι πληροφορίες εκκένωσης προβάλλονται κυρίως με στατικά μέσα και συγκεκριμένα με έντυπα φυλλάδια ασφαλείας, τα οποία αναρτώνται σε όλο το πλοίο σε καμπίνες και τοίχους των διαδρόμων/ κοινόχρηστων χώρων.

Δεδομένου πως τα μεγάλα επιβατηγά πλοία αποτελούνται από πολύπλοκες υποδομές με μεγάλο αριθμό καταστρωμάτων/ κοινόχρηστων χώρων, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης δύναται να προκύψουν δυσκολίες κατά την προσπάθεια εύρεση διαδρομής εκκένωσης, γεγονός που επιδεινώνεται περαιτέρω και από το μεγάλο όγκο επιβατών, συμπεριλαμβανομένου του πληρώματος. Επιπλέον η κατάσταση του πλοίου κατά τη διάρκεια έκτακτης ανάγκης αλλάζει διαρκώς και τα σημερινά στατικά μέσα και φυλλάδια, δεν μπορούν να καλύψουν επαρκώς τη δυναμική εξέλιξη της κατάστασης του πλοίου.

Στο πλαίσιο αυτό και για την ενίσχυση της ασφάλειας επί των επιβατικών πλοίων/ κρουαζιερόπλοιων, αναπτύχθηκε η εφαρμογή Cruise SafetyApp για κινητά τηλέφωνα και για χρήση της από τους επιβάτες. Η εφαρμογή σε κρίσιμες καταστάσεις υποστηρίζει τη διαδικασία εκκένωσης, προσφέροντας δυναμικές οδηγίες για την ασφαλή μετακίνηση τους προς τους σταθμούς συγκέντρωσης (muster stations), με βάση την εκάστοτε θέση τους στο πλοίο, ενώ σε συνθήκες καθημερινής λειτουργίας βοηθά τους επιβάτες να μετακινηθούν – πλοηγηθούν στο πλοίο, προσφέροντάς τους χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με σημεία ενδιαφέροντος (POIs – Points Of Interest) και δυνατότητες, επιλογές που τους προσφέρονται.

Η εφαρμογή θα είναι διαθέσιμη προς όλους τους επιβάτες/ χρήστες έξυπνων κινητών, κατά την είσοδο τους στο χώρο του πλοίου και θα παρέχεται χωρίς καμία επιπλέον χρέωση.

Τύπος Αποτελέσματος

Εφαρμογή κινητού

Περιγραφή

Η πλατφόρμα SafetyApp αποτελεί μια καινοτόμα εφαρμογή κινητού, που παρέχει δυναμική και εξατομικευμένη οπτική πλοήγηση στις προσδιοριζόμενες ασφαλείς εξόδους, σταθμούς συγκέντρωσης για κάθε επιβάτη, με βάση την τοποθεσία του σε πραγματικό χρόνο, διευκολύνοντας την εξοικείωση των επιβατών με τους χώρους του πλοίου και τις οδηγίες ασφαλείας.

Τεχνολογίες αιχμής

Ανάπτυξη πλατφόρμας

Η υλοποίηση της εφαρμογής (Front End), έγινε με τη βοήθεια διαλειτουργικού (cross platform) περιβάλλοντος ανάπτυξης (Ionic Framework), που επιτρέπει την ανάπτυξη εφαρμογών με κοινή βάση κώδικα για όλα τα smartphones (iOS και Android) – εν συνεχεία παράγεται native εφαρμογή που είναι διαθέσιμη για τα App Stores (Apple, Google αντίστοιχα). Παράλληλα για την ανάπτυξη του διαχειριστικού δεδομένων της πλατφόρμας (Back End) χρησιμοποιήθηκε Java (Java Spring Boot framework), ενώ η Βάση Δεδομένων έχει αναπτυχθεί σε PostgreSQL, ώστε να καλύψει τις ανάγκες της πλατφόρμας.

Εντοπισμός θέσης σε εσωτερικό χώρο

Για τον εντοπισμό της θέσης των επιβατών (ιδιαίτερα στους εσωτερικούς χώρους) και την καθοδήγηση τους εντός του πλοίου, χρησιμοποιούνται εξειδικευμένες συσκευές-πομποί (BLE beacons), που χρησιμοποιούν την τεχνολογία χαμηλής ενέργειας Bluetooth (BLE) για την επικοινωνία τους με το κινητό τηλέφωνο των επιβατών και τον αυτόματο προσδιορισμό της θέσης τους. Τα beacons μπορούν εύκολα να τοποθετηθούν σε οποιοδήποτε χώρο, προσφέροντας δυνατότητα αλληλεπίδρασης με κινητές συσκευές σε απόσταση έως 150m.  

Σχεδιασμός εφαρμογής

Ο σχεδιασμός της εφαρμογής ακολούθησε σύγχρονη προσέγγιση, προσφέροντας μια φιλική προς το χρήστη διεπαφή, χωρίς να απαιτούνται ιδιαίτερες γνώσεις ή εμπειρία για την χρήση από οποιονδήποτε χρήστη. Η χρωματική παλέτα που χρησιμοποιήθηκε είναι ευχάριστη και ξεκούραστη, με τις απαραίτητες χρωματικές αντιθέσεις, ώστε να αναδεικνύεται το κείμενο και οι εικόνες. Η εφαρμογή έχει δυνατότητα υποστήριξης πολυγλωσσικού περιεχομένου (π.χ. GR, EN), ανάλογα με τις εκάστοτε απαιτήσεις.

Χρήστες εφαρμογής

Την εφαρμογή χρησιμοποιούν επιβάτες πλοίων/ κρουαζιερόπλοιων ως ψηφιακό υποκατάστατο του φυλλαδίου ασφάλειας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης/ εκκένωσης, αλλά και στην καθημερινότητα τους στο πλοίο ως έναν ψηφιακό βοηθό ("digital concierge"), που τους πληροφορεί για δραστηριότητες, προσφορές, πραγματοποιεί κρατήσεις για θεάματα, τους πλοηγεί σε POIs κλπ.

Τομείς Οικονομίας

Τριτογενής τομέας

Τρόπος Φιλοξενίας

Cloud infrastructure Τοπική εγκατάσταση

 

Διάγραμμα Αρχιτεκτονικής Πλατφόρμας

Αρχιτεκτονική εφαρμογής (Front end)

Αρχιτεκτονική εφαρμογής (Back end)

Η διασύνδεση της πλατφόρμας SafetyApp με εξωτερική εφαρμογή (MapBox) επιτρέπει μέσω εξειδικευμένου API την αποθήκευση και προβολή των χαρτών του πλοίου στο mobile app. Επίσης η ολοκλήρωση της πλατφόρμας με έτερη εξωτερική εφαρμογή (oneSignal), παρέχει δυνατότητα προώθησης ειδοποιήσεων (push notifications) στους χρήστες σε περίπτωση ανάγκης για την κατάσταση του πλοίου.

Καινοτομία λύσης

Η λύση SafetyApp σε συμφωνία με τις απαιτήσεις ασφάλειας σε επιβατικά πλοία/ κρουαζιερόπλοια, προσφέρει μια ολοκληρωμένη εφαρμογή στους επιβάτες για την υποστήριξη τους σε περίπτωση ανάγκης, αλλά και στην καθημερινότητα τους στο πλοίο.  Το SafetyApp αποτελεί (κατ’ ελάχιστο) ένα ψηφιακό υποκατάστατο του φυλλαδίου ασφάλειας επιβατών, αντίστοιχο με αυτό που αναρτάται σε διάφορα σημεία του πλοίου. Οι επιβάτες μπορούν να ελέγξουν τη θέση τους στο πλοίο ανά πάσα στιγμή στην εφαρμογή για κινητά και να χρησιμοποιήσουν την οπτική πλοήγηση βάσει χάρτη για να ακολουθήσουν την κατάλληλη, ασφαλέστερη διαδρομή εκκένωσης κατά τη διάρκεια ενός σεναρίου εκκένωσης. Σε όλη τη διάρκεια του σεναρίου, η εφαρμογή καθοδηγεί το χρήστη, σημείο προς σημείο προς την υποδεικνυόμενη έξοδο εκκένωσης, παρέχοντας ταυτόχρονα οπτικό και γραπτό μήνυμα στην οθόνη .

Παράλληλα, η εφαρμογή και συγκεκριμένα οι λειτουργίες Back End της εφαρμογής επιτρέπουν υψηλό βαθμό επιχειρησιακής επίγνωσης σε περιπτώσεις επειγουσών καταστάσεων. Συγκεκριμένα μέσω της αλληλεπίδρασης με την εφαρμογή οι επιβάτες συμμετέχουν στη συλλογή πληροφοριών, στην αποστολή & λήψη ειδοποιήσεων & στον εντοπισμό της θέσης τους στο εσωτερικό του πλοίου, προσφέροντας με τον τρόπο αυτό πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για το τι συμβαίνει στο σκάφος - «συμμετοχική συλλογή δεδομένων» (“Participatory Sensing” ή “Crowd-sourced Awareness”).

Επίσης, με δεδομένο ότι ο εντοπισμός της θέσης των επιβατών είναι πρακτικά αδύνατος στο εσωτερικό του πλοίου με χρήση GPS, έχει προδιαγραφεί και υλοποιείται ο εντοπισμός με τρεις διαφορετικές εναλλακτικές μεθόδους:

  1. Αυτόματος προσδιορισμός θέσης μέσω των ανεπτυγμένων στους κοινόχρηστους χώρους πομπών BLE beacons
  2. Χειροκίνητη υπόδειξη στο χάρτη της θέσης του επιβάτη
  3. Ημι-αυτόματος εντοπισμός με σάρωση των κωδικών QR που βρίσκονται αναρτημένα/ τυπωμένα σε σημεία του πλοίου

Εναλλακτικές μέθοδοι εντοπισμού και υπόδειξης θέσης

Καινοτόμες Τεχνολογίες

ΙοΤ Cloud computing BLE beacons technology

Ωριμότητα λύσης

Με βάση την κλίμακα τεχνολογικής ωριμότητας (TRL – Technology Readiness Level) με τιμές από TRL 1 έως TRL 9, η πλατφόρμα Gruise SafetyApp βρίσκεται στο επίπεδο TRL 9.

Παρεχόμενες Υπηρεσίες

Η εφαρμογή περιλαμβάνει ιδιαίτερα δυναμικό περιεχόμενο προσφέροντας:

  • Προβολή χάρτη του πλοίου (κατόψεις χώρων πλοίου), με αναφορά στα σημεία ενδιαφέροντος (POIs) (π.χ. καταστήματα, εστιατόρια), καθώς και πληροφορίες για σημεία συγκέντρωσης (muster stations) σε περίπτωση εκκένωσης
  • Προβολή της θέσης του χρήστη στο χάρτη του πλοίου και δυνατότητα πλοήγησης του προς σημεία ενδιαφέροντος
  • Ενημέρωση του χρήστη για την κατάσταση στο πλοίο μέσω ειδοποιήσεων (Push notifications) σε περίπτωση ανάγκης
  • Πλοήγηση του χρήστη σε πραγματικό χρόνο προς το πλησιέστερο muster station μέσω ασφαλούς διαδρομής και με βάση την θέση του και την τρέχουσα κατάσταση στο πλοίο
  • Δυνατότητα συνομιλίας με γραπτά μηνύματα μεταξύ ομάδων ατόμων (μέλη της οικογένειας ή συνοδούς που συνταξιδεύουν), για να είναι δυνατή η άμεση επικοινωνία ακόμη και χωρίς κάλυψη κινητής τηλεφωνίας 4G/5G (μέσω διασύνδεσης με εμπορικό σύστημα π.χ. Oracle Fidelio)
  • Δυνατότητα επιβάτη να ζητήσει βοήθεια με επιλογή κουμπιού στην εφαρμογή «Αίτημα για βοήθεια» («Request assistance») σε περίπτωση που έχει τραυματιστεί ή βρίσκεται σε κίνδυνο
  • Καταγραφή επειγουσών επαφών (emergency contacts) και με απάντηση σε σειρά ερωτημάτων για προσδιορισμό της φύσης του προβλήματος, δυνατότητα επικοινωνίας με το ιατρείο του πλοίου
  • Οδηγίες χρήσης σωσιβίου (how to wear your lifejacket)
  • Πληροφορίες ασφαλείας (survivor kit), που περιλαμβάνει ένα εύχρηστο οδηγό για την προβολή ενός ελάχιστου σετ οδηγιών για την αντιμετώπιση κρίσιμων περιστατικών ασφάλειας
  • Σχέδια δράσης (action plans), στα οποία εξηγούνται αναμενόμενες διαδικασίες αντίδρασης σε περίπτωση ανάγκης (π.χ. φωτιά, άνθρωπος στην θάλασσα, εκκένωση, τραυματισμός, καιρικές συνθήκες κλπ).

Δεν περιλαμβάνεται η προμήθεια εξοπλισμού και οι υπηρεσίες εγκατάστασης.

Ενδεικτικές οθόνες εφαρμογής

Βασικές πληροφορίες εφαρμογής

Οθόνη επικοινωνίας σε περίπτωση ανάγκης

Τρέχουσα θέση χρήστη & οδηγίες πλοήγησης

Χρήση εφαρμογής για πλοήγηση μεταξύ ορόφων

Άφιξη στον προορισμό

Περιγραφή

Με βάση τον κανονισμό SOLAS (Safety Οf Life at Sea) του ΙΜΟ (International Maritime Organization), όλα τα κρουαζιερόπλοια ή επιβατικά πλοία, υποχρεούνται να παρέχουν στους επιβάτες απλές οδηγίες σχετικά με την ασφάλεια και τον χειρισμό καταστάσεων έκτακτης ανάγκης. Οι πληροφορίες εκκένωσης προβάλλονται κυρίως με στατικά μέσα και συγκεκριμένα με έντυπα φυλλάδια ασφαλείας, τα οποία αναρτώνται σε όλο το πλοίο σε καμπίνες και τοίχους των διαδρόμων/ κοινόχρηστων χώρων.

Δεδομένου πως τα μεγάλα επιβατηγά πλοία αποτελούνται από πολύπλοκες υποδομές με μεγάλο αριθμό καταστρωμάτων/ κοινόχρηστων χώρων, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης δύναται να προκύψουν δυσκολίες κατά την προσπάθεια εύρεση διαδρομής εκκένωσης, γεγονός που επιδεινώνεται περαιτέρω και από το μεγάλο όγκο επιβατών, συμπεριλαμβανομένου του πληρώματος. Επιπλέον η κατάσταση του πλοίου κατά τη διάρκεια έκτακτης ανάγκης αλλάζει διαρκώς και τα σημερινά στατικά μέσα και φυλλάδια, δεν μπορούν να καλύψουν επαρκώς τη δυναμική εξέλιξη της κατάστασης του πλοίου.

Στο πλαίσιο αυτό και για την ενίσχυση της ασφάλειας επί των επιβατικών πλοίων/ κρουαζιερόπλοιων, αναπτύχθηκε η εφαρμογή Cruise SafetyApp για κινητά τηλέφωνα και για χρήση της από τους επιβάτες. Η εφαρμογή σε κρίσιμες καταστάσεις υποστηρίζει τη διαδικασία εκκένωσης, προσφέροντας δυναμικές οδηγίες για την ασφαλή μετακίνηση τους προς τους σταθμούς συγκέντρωσης (muster stations), με βάση την εκάστοτε θέση τους στο πλοίο, ενώ σε συνθήκες καθημερινής λειτουργίας βοηθά τους επιβάτες να μετακινηθούν – πλοηγηθούν στο πλοίο, προσφέροντάς τους χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με σημεία ενδιαφέροντος (POIs – Points Of Interest) και δυνατότητες, επιλογές που τους προσφέρονται.

Η εφαρμογή θα είναι διαθέσιμη προς όλους τους επιβάτες/ χρήστες έξυπνων κινητών, κατά την είσοδο τους στο χώρο του πλοίου και θα παρέχεται χωρίς καμία επιπλέον χρέωση.

Τύπος Αποτελέσματος

Εφαρμογή κινητού

Περιγραφή

Η πλατφόρμα SafetyApp αποτελεί μια καινοτόμα εφαρμογή κινητού, που παρέχει δυναμική και εξατομικευμένη οπτική πλοήγηση στις προσδιοριζόμενες ασφαλείς εξόδους, σταθμούς συγκέντρωσης για κάθε επιβάτη, με βάση την τοποθεσία του σε πραγματικό χρόνο, διευκολύνοντας την εξοικείωση των επιβατών με τους χώρους του πλοίου και τις οδηγίες ασφαλείας.

Τεχνολογίες αιχμής

Ανάπτυξη πλατφόρμας

Η υλοποίηση της εφαρμογής (Front End), έγινε με τη βοήθεια διαλειτουργικού (cross platform) περιβάλλοντος ανάπτυξης (Ionic Framework), που επιτρέπει την ανάπτυξη εφαρμογών με κοινή βάση κώδικα για όλα τα smartphones (iOS και Android) – εν συνεχεία παράγεται native εφαρμογή που είναι διαθέσιμη για τα App Stores (Apple, Google αντίστοιχα). Παράλληλα για την ανάπτυξη του διαχειριστικού δεδομένων της πλατφόρμας (Back End) χρησιμοποιήθηκε Java (Java Spring Boot framework), ενώ η Βάση Δεδομένων έχει αναπτυχθεί σε PostgreSQL, ώστε να καλύψει τις ανάγκες της πλατφόρμας.

Εντοπισμός θέσης σε εσωτερικό χώρο

Για τον εντοπισμό της θέσης των επιβατών (ιδιαίτερα στους εσωτερικούς χώρους) και την καθοδήγηση τους εντός του πλοίου, χρησιμοποιούνται εξειδικευμένες συσκευές-πομποί (BLE beacons), που χρησιμοποιούν την τεχνολογία χαμηλής ενέργειας Bluetooth (BLE) για την επικοινωνία τους με το κινητό τηλέφωνο των επιβατών και τον αυτόματο προσδιορισμό της θέσης τους. Τα beacons μπορούν εύκολα να τοποθετηθούν σε οποιοδήποτε χώρο, προσφέροντας δυνατότητα αλληλεπίδρασης με κινητές συσκευές σε απόσταση έως 150m.  

Σχεδιασμός εφαρμογής

Ο σχεδιασμός της εφαρμογής ακολούθησε σύγχρονη προσέγγιση, προσφέροντας μια φιλική προς το χρήστη διεπαφή, χωρίς να απαιτούνται ιδιαίτερες γνώσεις ή εμπειρία για την χρήση από οποιονδήποτε χρήστη. Η χρωματική παλέτα που χρησιμοποιήθηκε είναι ευχάριστη και ξεκούραστη, με τις απαραίτητες χρωματικές αντιθέσεις, ώστε να αναδεικνύεται το κείμενο και οι εικόνες. Η εφαρμογή έχει δυνατότητα υποστήριξης πολυγλωσσικού περιεχομένου (π.χ. GR, EN), ανάλογα με τις εκάστοτε απαιτήσεις.

Χρήστες εφαρμογής

Την εφαρμογή χρησιμοποιούν επιβάτες πλοίων/ κρουαζιερόπλοιων ως ψηφιακό υποκατάστατο του φυλλαδίου ασφάλειας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης/ εκκένωσης, αλλά και στην καθημερινότητα τους στο πλοίο ως έναν ψηφιακό βοηθό ("digital concierge"), που τους πληροφορεί για δραστηριότητες, προσφορές, πραγματοποιεί κρατήσεις για θεάματα, τους πλοηγεί σε POIs κλπ.

Τομείς Οικονομίας

Τριτογενής τομέας

Τρόπος Φιλοξενίας

Cloud infrastructure Τοπική εγκατάσταση

 

Διάγραμμα Αρχιτεκτονικής Πλατφόρμας

Αρχιτεκτονική εφαρμογής (Front end)

Αρχιτεκτονική εφαρμογής (Back end)

Η διασύνδεση της πλατφόρμας SafetyApp με εξωτερική εφαρμογή (MapBox) επιτρέπει μέσω εξειδικευμένου API την αποθήκευση και προβολή των χαρτών του πλοίου στο mobile app. Επίσης η ολοκλήρωση της πλατφόρμας με έτερη εξωτερική εφαρμογή (oneSignal), παρέχει δυνατότητα προώθησης ειδοποιήσεων (push notifications) στους χρήστες σε περίπτωση ανάγκης για την κατάσταση του πλοίου.

Καινοτομία λύσης

Η λύση SafetyApp σε συμφωνία με τις απαιτήσεις ασφάλειας σε επιβατικά πλοία/ κρουαζιερόπλοια, προσφέρει μια ολοκληρωμένη εφαρμογή στους επιβάτες για την υποστήριξη τους σε περίπτωση ανάγκης, αλλά και στην καθημερινότητα τους στο πλοίο.  Το SafetyApp αποτελεί (κατ’ ελάχιστο) ένα ψηφιακό υποκατάστατο του φυλλαδίου ασφάλειας επιβατών, αντίστοιχο με αυτό που αναρτάται σε διάφορα σημεία του πλοίου. Οι επιβάτες μπορούν να ελέγξουν τη θέση τους στο πλοίο ανά πάσα στιγμή στην εφαρμογή για κινητά και να χρησιμοποιήσουν την οπτική πλοήγηση βάσει χάρτη για να ακολουθήσουν την κατάλληλη, ασφαλέστερη διαδρομή εκκένωσης κατά τη διάρκεια ενός σεναρίου εκκένωσης. Σε όλη τη διάρκεια του σεναρίου, η εφαρμογή καθοδηγεί το χρήστη, σημείο προς σημείο προς την υποδεικνυόμενη έξοδο εκκένωσης, παρέχοντας ταυτόχρονα οπτικό και γραπτό μήνυμα στην οθόνη .

Παράλληλα, η εφαρμογή και συγκεκριμένα οι λειτουργίες Back End της εφαρμογής επιτρέπουν υψηλό βαθμό επιχειρησιακής επίγνωσης σε περιπτώσεις επειγουσών καταστάσεων. Συγκεκριμένα μέσω της αλληλεπίδρασης με την εφαρμογή οι επιβάτες συμμετέχουν στη συλλογή πληροφοριών, στην αποστολή & λήψη ειδοποιήσεων & στον εντοπισμό της θέσης τους στο εσωτερικό του πλοίου, προσφέροντας με τον τρόπο αυτό πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για το τι συμβαίνει στο σκάφος - «συμμετοχική συλλογή δεδομένων» (“Participatory Sensing” ή “Crowd-sourced Awareness”).

Επίσης, με δεδομένο ότι ο εντοπισμός της θέσης των επιβατών είναι πρακτικά αδύνατος στο εσωτερικό του πλοίου με χρήση GPS, έχει προδιαγραφεί και υλοποιείται ο εντοπισμός με τρεις διαφορετικές εναλλακτικές μεθόδους:

  1. Αυτόματος προσδιορισμός θέσης μέσω των ανεπτυγμένων στους κοινόχρηστους χώρους πομπών BLE beacons
  2. Χειροκίνητη υπόδειξη στο χάρτη της θέσης του επιβάτη
  3. Ημι-αυτόματος εντοπισμός με σάρωση των κωδικών QR που βρίσκονται αναρτημένα/ τυπωμένα σε σημεία του πλοίου

Εναλλακτικές μέθοδοι εντοπισμού και υπόδειξης θέσης

Καινοτόμες Τεχνολογίες

ΙοΤ Cloud computing BLE beacons technology

Ωριμότητα λύσης

Με βάση την κλίμακα τεχνολογικής ωριμότητας (TRL – Technology Readiness Level) με τιμές από TRL 1 έως TRL 9, η πλατφόρμα Gruise SafetyApp βρίσκεται στο επίπεδο TRL 9.

Παρεχόμενες Υπηρεσίες

Η εφαρμογή περιλαμβάνει ιδιαίτερα δυναμικό περιεχόμενο προσφέροντας:

  • Προβολή χάρτη του πλοίου (κατόψεις χώρων πλοίου), με αναφορά στα σημεία ενδιαφέροντος (POIs) (π.χ. καταστήματα, εστιατόρια), καθώς και πληροφορίες για σημεία συγκέντρωσης (muster stations) σε περίπτωση εκκένωσης
  • Προβολή της θέσης του χρήστη στο χάρτη του πλοίου και δυνατότητα πλοήγησης του προς σημεία ενδιαφέροντος
  • Ενημέρωση του χρήστη για την κατάσταση στο πλοίο μέσω ειδοποιήσεων (Push notifications) σε περίπτωση ανάγκης
  • Πλοήγηση του χρήστη σε πραγματικό χρόνο προς το πλησιέστερο muster station μέσω ασφαλούς διαδρομής και με βάση την θέση του και την τρέχουσα κατάσταση στο πλοίο
  • Δυνατότητα συνομιλίας με γραπτά μηνύματα μεταξύ ομάδων ατόμων (μέλη της οικογένειας ή συνοδούς που συνταξιδεύουν), για να είναι δυνατή η άμεση επικοινωνία ακόμη και χωρίς κάλυψη κινητής τηλεφωνίας 4G/5G (μέσω διασύνδεσης με εμπορικό σύστημα π.χ. Oracle Fidelio)
  • Δυνατότητα επιβάτη να ζητήσει βοήθεια με επιλογή κουμπιού στην εφαρμογή «Αίτημα για βοήθεια» («Request assistance») σε περίπτωση που έχει τραυματιστεί ή βρίσκεται σε κίνδυνο
  • Καταγραφή επειγουσών επαφών (emergency contacts) και με απάντηση σε σειρά ερωτημάτων για προσδιορισμό της φύσης του προβλήματος, δυνατότητα επικοινωνίας με το ιατρείο του πλοίου
  • Οδηγίες χρήσης σωσιβίου (how to wear your lifejacket)
  • Πληροφορίες ασφαλείας (survivor kit), που περιλαμβάνει ένα εύχρηστο οδηγό για την προβολή ενός ελάχιστου σετ οδηγιών για την αντιμετώπιση κρίσιμων περιστατικών ασφάλειας
  • Σχέδια δράσης (action plans), στα οποία εξηγούνται αναμενόμενες διαδικασίες αντίδρασης σε περίπτωση ανάγκης (π.χ. φωτιά, άνθρωπος στην θάλασσα, εκκένωση, τραυματισμός, καιρικές συνθήκες κλπ).

Δεν περιλαμβάνεται η προμήθεια εξοπλισμού και οι υπηρεσίες εγκατάστασης.

Ενδεικτικές οθόνες εφαρμογής

Βασικές πληροφορίες εφαρμογής

Οθόνη επικοινωνίας σε περίπτωση ανάγκης

Τρέχουσα θέση χρήστη & οδηγίες πλοήγησης

Χρήση εφαρμογής για πλοήγηση μεταξύ ορόφων

Άφιξη στον προορισμό

Συμπληρώστε τη φόρμα ενδιαφέροντος για να αποκτήσετε πρόσβαση στην εφαρμογή. Μπορείτε επίσης να μας στείλετε τα σχόλια σας ή οποιαδήποτε αίτημα για περισσότερες πληροφορίες.

(μετά την επιβεβαίωση της ορθότητας των στοιχείων σας, θα σας σταλούν κωδικοί πρόσβασης στο email που μας έχετε δηλώσει)

forma_asfaleias

Είστε ήδη εγγεγραμμένος χρήστης;

Συμπληρώστε τη φόρμα ενδιαφέροντος για να αποκτήσετε πρόσβαση στην εφαρμογή. Μπορείτε επίσης να μας στείλετε τα σχόλια σας ή οποιαδήποτε αίτημα για περισσότερες πληροφορίες.

(μετά την επιβεβαίωση της ορθότητας των στοιχείων σας, θα σας σταλούν κωδικοί πρόσβασης στο email που μας έχετε δηλώσει)

forma_asfaleias

Είστε ήδη εγγεγραμμένος χρήστης;

Συμπληρώστε τη φόρμα ενδιαφέροντος για να αποκτήσετε πρόσβαση στην εφαρμογή. Μπορείτε επίσης να μας στείλετε τα σχόλια σας ή οποιαδήποτε αίτημα για περισσότερες πληροφορίες.

(μετά την επιβεβαίωση της ορθότητας των στοιχείων σας, θα σας σταλούν κωδικοί πρόσβασης στο email που μας έχετε δηλώσει)

forma_asfaleias

Είστε ήδη εγγεγραμμένος χρήστης;